Scroll voor meer

Wat kan
jij doen?

Wat kan jij doen om je steentje bij te dragen? Iets voor een ander doen is vaak snel gedaan. Het leuke is dat anderen op hun beurt vast ook iets voor jou kunnen doen! En wat doe jij eigenlijk voor jezelf? Samen bouwen we aan een omgeving waarin we goed voor onszelf én voor elkaar zorgen. Op deze pagina geven we jong, oud en alles daar tussenin vast een voorzetje.

duofiets banner

Blijf in beweging

Blijf goed bewegen en doe dit bij voorkeur met een clubje. Zo blijf je gezond en investeer je in een sociaal netwerk. Dit is belangrijk naarmate je ouder wordt, maar je kunt er natuurlijk nooit te vroeg mee beginnen. Ga bijvoorbeeld samen hardlopen, zwemmen of maak een goede wandeling.

De mens is een
sociaal dier

Mensen hebben sociale structuren nodig. Zo kunnen we het opmerken als iemand het moeilijk heeft en voor elkaar zorgen. Doe daarom leuke activiteiten samen zoals wandelen, een schildercursus, klaverjassen of naar een sportwedstrijd gaan.

Kijk naar elkaar om

Doe eens boodschappen voor je oudere buur, ga langs bij je oma en blijf ook voor een babbel. Vraag hoe het met ze gaat. Maak een kop soep als iemand moeite heeft met zelf koken. Dit hoeft maar een uurtje van je week te kosten, maar kan echt veel verschil maken.

Vraag hoe het gaat

Dit kleine gebaar kan veel betekenen. Je vrienden spreek je dagelijks, maar vraag ook eens aan iemand die je niet zo vaak spreekt, hoe het gaat. En blijf luisteren. Je ontdekt misschien dat iemand hulp nodig heeft, maar alleen al een luisterend oor bieden kan ook heel fijn zijn.

Analyseer je
woonsituatie

Als jonge oudere is het, ook als je tevreden bent met je woning, verstandig om de toekomst van je woonsituatie te analyseren. Is dit huis over 20 jaar nog steeds goed toegankelijk voor je? Zijn er nu al aanpassingen waar je in kunt investeren?

Waar begin je?

Wil je graag iets voor een ander doen, maar weet je niet precies waar te zoeken, of hoe je dit aan moet pakken? Er zijn verschillende organisaties die jou hierbij kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld op onderstaande websites.

Aangesloten organisaties

Mijn Zorg is een initiatief van:

Jouw
initiatief

Draag jij ook bij aan een omgeving waarin we goed voor onszelf én goed voor elkaar zorgen? Inspireer dan nu anderen door je verhaal te delen!

Toegestane bestandstypen: pdf, jpg, png, Max. bestandsgrootte: 10 MB.
Maximaal 10 MB. PDF/JPG/PNG.